Τετάρτη, Ιουλίου 26, 2006

Κρέμα ματιών

Σε μία κουταλιά της σούπας cold cream προσθέτετε 3-4 κάψουλες βιταμίνης Ε. Ανακατεύετε καλά και την φυλάτε σε μικρό γυάλινο βαζάκι. Ιδανική για τις ρυτίδες όχι όμως για τις "σακούλες" κάτω από τα μάτια γιατί είναι πολύ λιπαρή. Για τις σακούλες κάτω από τα μάτια θα ακολουθήσει άλλη συνταγή.

After shave

Μετά από μια συζήτηση που είχα τις προάλλες με την μάγισσα σχετικά με τη γλυκερίνη και τα βάμματα μου ήρθε μια έμπνευση για after shave για τον καλό μου. Πάμε λοιπόν...

Υλικά
100 ml φυτική γλυκερίνη
100 ml αποσταγμένο ή μεταλλικό νερό
2 κουτ. γλυκού ζέλ αλόης
5 σταγόνες αιθ. έλαιο βετιβέρ
5 σταγόνες αιθ. έλαιο μαύρο πιπέρι
30 σταγόνες αιθ. έλαιο βανίλιας
10 σταγόνες αιθ. έλαιο γερανιού
20 σταγόνες αιθ. έλαιο ροδόξυλου
Βάζουμε την γλυκερίνη σ'ένα γυάλινο βάζο. Ρίχνουμε τα αιθέρια έλαια. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε να ενοποιηθούν τα υλικά μας. Τέλος προσθέτουμε την αλόη και ανακατεύουμε πάλι. Αν δεν διαλυθεί η αλόη μην ανησυχήσετε είναι φυσιολογικό. Αφήνουμε το βάζο σε μέρος σκοτεινό και δροσερό για 20 ημέρες το λιγότερο (όσο περισσότερο το αφήσουμε τόσο το καλύτερο). Φροντίζουμε να ανακινούμε το βάζο ανα διαστήματα. Τέλος σουρώνουμε το μίγμα μ'ένα φίλτρο του καφέ, το βάζουμε σ'ένα γυάλινο σκούρο μπουκάλι και το after shave μας είναι έτοιμο.

Σάββατο, Ιουλίου 22, 2006

Ενυδατική κρέμα προσώπου

Η κρέμα αυτή έχει σαν βάση το Kukui Nut Oil ένα λάδι που προέρχεται από τη Χαβάη περιέχει ολεϊκό, λινολεϊκό και παλμιτικό οξύ καθώς και βιταμίνη Α, C και Ε. Πολύ καλή τροφή για το δέρμα, ειδικά την ξηρή ή ώριμη επιδερμίδα καθώς και ενυδατικό. Έχει τη δυνατότητα να διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και παρέχει προστασία στην απώλεια υγρασίας. Επειδή προς το παρόν δεν υπάρχει στην Ελλάδα μπορείτε να το αντικαταστήσετε με Evening Primrose Oil. Η κρέμα αυτή είναι άκρως ενυδατική και εξαιρετική μετά την ηλιοθεραπεία.
  • 10 ml kukui nut oil ή evening primrose
  • 15 ml αποσταγμένο ή μεταλλικό νερό
  • ½ κουτ. γλυκού υγρή οργανική λεκιθίνη
  • 1 κουτ. γλυκού κερί μέλισσας
  • ¼ κουτ. γλυκού βόρακας (ελαφρύ συντηρητικό)
  • 1 κουτ. γλυκού φυτική γλυκερίνη
  • 1 κουτ. γλυκού ζελ αλόης
  • 4 σταγόνες grapefruit seed extract (συντηρητικό)
  • 5 σταγόνες αιθ. έλαιο ροδόξυλο (αντιγηραντικό)
  • 3 σταγόνες αιθ. έλαιο κυπαρισσιού (εξισορροπητικό, εμποδίζει την απώλεια υγρασίας)
  • 2 σταγόνες αιθ. έλαιο μύρου (επίσης αντιγηραντικό)
  • 2 σταγόνες αιθ. έλαιο σανταλόξυλου ( επίσης εξισορροπητικό, εμποδίζει την απώλεια υγρασίας)
  • 2 κούπες δοσομετρικές γυάλινες ανθεκτικές σε υψηλές θερμοκρασίες
  • 1 βάζο γυάλινο
  • 1 μίξερ χεριού (ή το μηχάνημα που χτυπάει τον φραπέ αρκεί να είναι από ανοξείδωτο ατσάλι)

Σε μία δοσομετρική κούπα βάζουμε το νερό και τον βόρακα και ανακατεύουμε μέχρι ο βόρακας να διαλυθεί. Σε μια άλλη δοσομετρική κούπα βάζουμε το κερί και την λεκιθίνη. Γεμίζουμε ένα τηγάνι με λίγο νερό (όσο ένα δάκτυλο) και το βάζουμε να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά όχι όμως να βράσει. Τοποθετούμε στο τηγάνι και τις δύο δοσομετρικές κούπες. Μόλις λιώσει το κερί και η λεκιθίνη ανακατεύουμε να ενοποιηθούν καλά, τα βγάζουμε από τη φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα και προσθέτουμε το kukui. Το λάδι αυτό δεν αντέχει τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και γι’ αυτό δεν το βάζουμε από την αρχή στη φωτιά αν όμως χρησιμοποιήσουμε evening primrose μπορούμε να ζεστάνουμε όλα τα υλικά μαζί (κερί, λεκιθίνη, λάδι). Εφόσον έχουν ενοποιηθεί όλα τα υλικά καλά (κερί, λεκιθίνη, λάδι) βγάζουμε το νερό από τη φωτιά ,το οποίο έχει ζεσταθεί αρκετά αλλά δεν έχει βράσει, και ανακατεύοντας ρίχνουμε σιγά σιγά το μίγμα του λαδιού στο νερό. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η κρέμα να έρθει σε θερμοκρασία σώματος (37ο C) και ενώ ανακατεύουμε προσθέτουμε την γλυκερίνη; μόλις ενοποιηθεί την αλόη και τέλος το grapefruit seed extract. Ανακατεύουμε μέχρι η κρέμα να κρυώσει εντελώς και προσθέτουμε ένα ένα τα αιθέρια έλαια φροντίζοντας να ενσωματώνονται καλά. Αφήνουμε την κρέμα να ηρεμίσει για αρκετή ώρα και την βάζουμε σε βάζο.
Θυμόμαστε ότι όλα τα εργαλεία μας είναι αποστειρωμένα.

Τετάρτη, Ιουλίου 19, 2006

Cold cream από τον Γαληνό φυσικα...


Η cold cream δημιουργήθηκε από τον Γαληνό τον 2ο αιώνα μ.Χ. Ονομάστηκε έτσι γιατί καθώς εξατμίζεται το νερό από την επιδερμίδα δίνει μια αίσθηση δροσιάς. Τα υλικά είναι πάρα πολύ απλά και κύριο συστατικό είναι το ελαιόλαδο γνωστό σήμερα για τις καλλυντικές τους ιδιότητες. Στην αρχαιότητα όμως ήταν ένα πολυ καλό καθαριστικό για την επιδερμίδα και το χρησιμοποιούσαν όταν το νερό δεν ήταν άφθονο. Οι ποσότητες που θα δώσω, όπως θα δείτε, είναι καθαρά εμπειρικές.

1/2 κούπα ελαιόλαδο (ψυχρής έκθλιψης αν είναι δυνατόν)
1/4 κούπας απεσταγμένο ή μεταλλικό νερό
2 κουτ. σούπας κερί μέλισσας
1 κουτ. σούπας ροδόνερο
1/8 περίπου κουτ. γλυκού βόρακα (δηλαδή στη μύτη του κουταλιού που λέμε)
Σ'ενα γυάλινο μπώλ διαλύουμε βάζουμε το νερό και τον βόρακα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
Σ'ένα δεύτερο γυάλινο μπώλ βάζουμε το κερί και το λάδι.
Γεμίζουμε ένα τηγάνι με λίγο νερό (περίπου όσο ένα δάκτυλο) ανάβουμε το μάτι σε σιγανή φωτιά και βάζουμε το μπώλ με τα λάδι και το κερί. Το αφήνουμε μέχρι να λιώσει καλά το κερί ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Παράλληλα βάζουμε στο τηγάνι το μπώλ με το νερό και το αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά, να μην πάρει όμως βράση. Βγάζουμε το λάδι με το κερί από τη φωτιά και ανακατεύουμε για να σιγουρευτούμε ότι τα υλικά ομογενοποιήθηκαν. Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό σιγά σιγά μέσα στο λάδι ανακατεύοντας γρήγορα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε στον ίδιο ρυθμό μέχρι η κρέμα να κρυώσει αρκετά (στο σημείο αυτό μπορείτε κάλιστα να χρησιμοποιήσετε το ηλεκτρικό "χτυπητήρι" του φραπέ κάνει άψογη δουλειά και είναι λιγότερο κουραστικό). Στη φάση αυτή προσθέτετε το ροδόνερο και συνεχίζετε το χτύπημα για να ενσωματωθεί πλήρως το ροδόνερο. Τέλος βάζετε την κρέμα σ'ένα βάζο καθαρό την αφήνετε να κρυώσει εντελώς και να ηρεμήσει το κλείνετε και το αποθηκεύετε. Εννοείται ότι όλα σας τα εργαλεία είναι καθαρά και αποστειρωμένα.

Τετάρτη, Ιουλίου 05, 2006

Υπερικός

ή Βάλσαμο ή Βαλσαμόχορτο ή Σπαθόχορτο

Εν αναμονή ενός αρκετά σημαντικού γεγονότος για εμένα μου ήρθαν θύμισες από τα παιδικά μου χρόνια. Θα σας πω όμως πρώτα λίγα λόγια για το βαλσαμόχορτο το οποίο (δόξα το Θεό) το έχουμε άφθονο στη χώρα μας.

Ο υπερικός λοιπόν είναι ένα θαυματουργό χορταράκι λόγω των συστατικών του τα οποία είναι πάμπολα. Περιέχει γλυκοσίδια (π.χ. ρουτίνη), τανίνη, πτητικά έλαια, ρητίνη και πηκτίνη. Ετσι λοιπόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά πράγματα είτε σαν εγχυμα είτε σαν βάμμα είτε σαν λάδι. Αντιφλεγμονώδες, στυπτικό, επουλωτικό και ηρεμιστικό.
Οταν λαμβάνεται εσωτερικά (σαν έγχυμα ή βάμμα) πρώτ'απ'όλα είναι πολύ καλό φάρμακο για το στομάχι. Λόγω της ηρεμιστικής του ιδιότητας διάφορες μελέτες λένε ότι συντείνει στη θεραπεία της νευραλγίας, της ανησυχίας και της κατάθλιψης. Στον τομέα αυτό όμως χρειάζεται απαραιτήτως συμβουλή ομοιοπαθητικού γιατί σε συνδυασμό με άλλα συμβατικά φάρμακα μπορεί να αποβεί καταστρεπτικό. Η αντιφλεγμονώδης ιδιότητά του το καθιστά ως καταπραϋντικό της συνδετικίτιδας, της ισχιαλγίας και των ρευματικών πόνων. Τέλος θεωρείται κατάλληλο σαν βότανο για τις αλλαγές που προκαλούνται λόγω της εμμηνόπαυσης.
Εξωτερικά (και αυτό το καταθέτω από προσωπική εμπειρία) είναι πολύτιμο επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες είτε σαν λάδι είτε σαν λοσιόν (για τους πιο προχωρημένους). Επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων, μωλωπισμών, κιρσών, ελαφρών εγκαυμάτων και ηλιακών εγκαυμάτων (για τουλάχιστον 5 από τα 6 παραδείγματα έχω προσωπική εμπειρία). Τώρα βέβαια για τα ελαφρά εγκαύματα έχω μια ένσταση γιατί τη μητέρα μου την είχε βοηθήσει πάρα πολύ κάποτε σε συνδυασμό με το ταχινόλαδο όταν είχε πάθει ένα σοβαρό έγκαυμα από νερό καυστικής ποτάσας που είχε στην κυριολεξία εκτιναχθεί επάνω της κατά τη παρασκευή σαπουνιού (θερμή μέθοδος).

Εγώ θα σας πώ πως φτιάχνεται το λάδι. Μία συνταγή απλή που πέρασε από τον παππού μου στην μητέρα μου. Ο παππούς λοιπόν έφτιαχνε το λαδάκι με το φυτό φρέσκο. Δηλαδή μάζευε τα λουλούδια του εκεί γύρω τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου (αν θυμάμαι καλά γιατί ήμουν και αρκετά μικρή τότε)Έπλενε τα λουλούδια και τα άφηνε πάνω σε μια πετσέτα στον αέρα αλλά όχι στον ήλιο να στεγνώσουν καλά. Γέμιζε ένα καθαρό γυάλινο βάζο με το χορταράκι, περίπου μέχρι τη μέση ίσως και παραπάνω και μετά γέμιζε μέχρι πάνω το βάζο με ελαιόλαδο. Το άφηνε στον ήλιο για περίπου 40 ημέρες ή όταν έβλεπε ότι το λάδι έπερνε ένα ωραίο κοκκινωπό χρώμα. Τις πρώτες ημέρες το ανακινούσε κάθε ημέρα και ύστερα ανά τακτά διαστήματα. Επίσης όσο διάστημα γινόταν η διαδικασία αυτή κάθε βράδυ το φύλαγε σ'ένα ντουλάπι και το πρωί το έβγαζε πάλι στον ήλιο. Μόλις λοιπόν το λάδι ήταν έτοιμο το σούρωνε μ'ενα τουλπάνι, όπως το λέγανε τότε στα χωριά μας, αλλά μια γάζα ή ένα τούλι κάνει μια χαρά τη δουλειά του. Το έβαζε σ'ένα μπουκάλι και το φύλαγε σε μέρος δροσερό και σκοτεινό. Όσο θυμάμαι τον ευατό μου αυτό το λάδι το έχουμε σαν φάρμακο στην οικογενειά μου και πραγματικά μας έχει σώσει από πολλές ουλές από κτυπήματα ή καψίματα των παιδικών χρόνων.
Δυστυχώς πλέον δεν κατεβαίνω συχνά στο χωριό. Όμως αυτή τη συνταγή την έχω δοκιμάσει και με αποξηραμένο βάλσαμο που βρίσκω σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Μπορώ να πώ ότι το αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό.

Αυτά προς το παρόν και θα τα πούμε πάλι σύντομα....