Σάββατο, Αυγούστου 19, 2006

Αλοιφή για έρπη

Πριν φύγω για διακοπές έμαθα ότι μια φίλη της μητέρας μου είχε από αρκετές ημέρες έρπη ο οποίος είχε απλωθεί σε όλο το πρόσωπο σε σημείο που είχε γεμίσει φουσκάλες και πληγές και να μην μπορεί να ανοίξει το ένα μάτι το οποίο είχε γύρω γύρω πυώδεις φουσκάλες. Ήδη ήταν σε φαρμακευτική αγωγή αλλά τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν. Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω μια αλοιφή που να την ανακουφίσει τουλάχιστον από τους πόνους και την φαγούρα που προκαλεί αυτή η κατάσταση. Σήμερα με μεγάλη χαρά έμαθα ότι την ανακούφισε περισσότερο απ’ότι ανέμενα γιατί οι ερυθριάσεις υποχώρησαν αρκετά και το δέρμα της πήρε φυσιολογικό χρώμα. Οι πληγές έχουν επουλωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό καθώς επίσης γενικότερα έχουν υποχωρήσει αρκετά τα συμπτώματα. Όσον αφορά την περιοχή του ματιού πρότεινα να κάνει κρύες κομπρέσες με έγχυμα καλέντουλας και απ’ ότι έμαθα με την 2η – 3η φορά μπόρεσε να ανοίξει το μάτι της.

Τα υλικά για την αλοιφή έχουν ως εξής:

1 ½ κουτ. γλυκού κερί μέλισσας
4 κουτ. σούπας σπαθόλαδο
20 σταγόνες αιθέριο έλαιο γερανιού
20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
20 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree
16 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού
4 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού

Σ’ένα πυρίμαχο γυάλινο σκεύος βάζουμε το σπαθόλαδο και το κερί και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί μέχρι να λιώσει το κερι. Στη συνέχεια το βγάζουμε από τη μπέν μαρί και ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν τα υλικά και να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια και ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει καλά η αλοιφή μας.

Καλό θα ήταν πριν βάλουμε την αλοιφή να καθαρίζουμε τον έρπη με κρύες κομπρέσες από έγχυμα καλέντουλας. Προσοχή, η αλοιφή αυτή δεν πρέπει να έρχεται σ’επαφή με τα μάτια.

Ο έρπης είναι ένας ιός ο οποίος εκδηλώνεται με δύο μορφές λοιμώξεων η κάθε μια χαρακτηρίζεται από υδαρές φουσκάλες, στο δέρμα ή στις βλεννογόνους μεμβράνες ή στα γεννητικά όργανα. Είναι μεταδοτικός, ιδιαίτερα όταν είναι σε έξαρση, και ουσιαστικά δεν θεραπεύεται κατά 100%. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές επανεμφανίζεται.


Σχετικά με τα υλικά μας…

Το σπαθόλαδο, εκτός των άλλων, έχει επουλωτικές, ηρεμιστικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το αιθέριο έλαιο γερανιου αντισηπτικό, βοηθάει την αναδόμηση των ιστών, ενισχύει την ανάπτυξη των δερματικών κυττάρων καθώς επίσης εμποδίζει τον εκφυλισμό των ιστών και αναχαιτίζει την αιμορραγία των πληγών. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχει τις ιδιότητες του γερανιού αλλά είναι και αναλγητικό, αντιφλογιστικό, αντισηπτικό, αντιμικροβιακό, βακτηριοκτόνο, μυκητοκτόνο και πολλά πολλά άλλα. Το αιθέριο έλαιο tea tree είναι αντιβιοτικό, αντισηπτικό, αντιμικροβιακό, βακτηριοκτόνο, θεραπεύει, ηρεμεί και μαλακώνει τις φλεγμωνές είναι επίσης μυκητοκτόνο και προλαμβάνει τη φαγούρα. Το αιθέριο έλαιο λεμονιού επίσης προλαμβάνει τη φαγούρα είναι αντισηπτικό, βακτηριοκτόνο, όπως το γεράνι και η λεβάντα βοηθάει την αναδόμηση των ιστών, καθαρίζει το αίμα και είναι δροσιστικό. Τέλος το αιθέριο έλαιο θυμαριού είναι αντισηπτικό, αντιμικροβιακό, βοηθάει την αναδόμηση των ιστών, βακτηριοκτόνο και τονωτικό. Επειδή είναι όμως πολύ ισχυρό το βάζουμε πάντα σε μικρές ποσότητες.

7 σχόλια:

Εύα είπε...

η καταλληλη συνταγη την καταλληλη στιγμη,τι ευτυχης συμπτωση και ποσο τελειος συγχρονισμος!!Εχω εδω και μερες εναν ερπη που με ταλαιπωρει,λεω να δοκιμασω τα μαγικα σου.Σ'ευχαριστω..

Thelksinoe είπε...

eva μου εύχομαι να σε βοηθήσει, πάντως αν θέλεις να αποφύγεις τη διαδικασία παρασκευής της αλοιφής μπορείς απλά να ανακατέψεις τα λάδια, θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα.

kalliopi είπε...

χαίρε
αυτό ισχύει και για τον έρπη στα χείλη ;

ecoChris είπε...

Θα μ'ενδιέφερε να φτιάξω πράσινο σαπούνι από αγνό παρθένο ελαιόλαδο.Αν ξέρεις τη συνταγή μπορείς να κάνεις ένα post μ'αυτό το θέμα;

Thelksinoe είπε...

ecochris γενικότερα δεν γνωρίζω αν έχει φτιάξει ποτέ σαπούνι γιατί θέλει ιδιαίτερη προσοχή κατά την παρασκευή του. μπορώ να δώσω τη συνταγή έτσι όπως το φτιάχνει η μητέρα μου με τη θερμή μέθοδο και χρησιμοποιεί μόνο ελαιόλαδο, καυστική ποτάσα και νεράκι, αυτό που εμείς λέμε "χωριάτικο" σαπούνι. έχε υπόψην όμως ότι βγαίνει σκληρό και δεν κάνει τόσο αφρό όσο τα άλλα ακριβώς γιατί έχει μόνο ελαιόλαδο.

ecoChris είπε...

Μ'ενδιαφέρει κυρίως η συνταγή για το χωριάτικο σαπούνι αλλά αν έχεις και άλλες συνταγές κι'αυτές δεκτές!

Ανώνυμος είπε...

Θελξινόη μου καλησπέρα, είμαι ο Βαγγέλης και θα ήθελα να μου πείς για πόσον καιρό φυλάγεται η κρέμα για τον έρπη και που. Ευχαριστώ