Παρασκευή, Ιουνίου 02, 2006

Κολώνια Ερμής


O Ερμής είναι ένας από τους πιο περίεργους, πιο προικισμένους, αλλά και πιο λαοφιλείς Ολύμπιους θεούς. Γιος του Δία και της Μαίας, οδηγός και συνοδηγός ζωντανών και νεκρών, κήρυκας και αγγελιοφόρος των θεών, προστάτης των νέων, των βοσκών, των αθλητών και των κλεπτών. Πονηρός και έξυπνος, εύστροφος και πανούργος, επινοητικός και δόλιος, ονειροπαρμένος, κλέφτης και κόλακας, ενεργητικός και αεικίνητος, είναι μερικά από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του. Για τους Έλληνες της αρχαίας Ελλάδας ο Ερμής ήταν ο θεός του λόγου, της ευγλωττίας, ο εφευρέτης των γραμμάτων και των αριθμών. Ως γιος μιας από τις Πλειάδες ο Ερμής, συνδεόταν επίσης με την αστρονομία, ενώ θεωρούνταν ο εμπνευστής των μέτρων και των σταθμών και κατ' αναλογία προστάτης του εμπορίου.
Η πολυπλοκότητα και ευελιξία της προσωπικότητας του θεού Ερμή μου έδωσε την ιδέα να φτιάξω μια κολώνια από "ξυλώδη" αιθέρια έλαια που αποπνέουν μυστικισμό.


Υλικά:

  • 50 ml καθαρό φαρμακευτικό οινόπνευμα 100 βαθμών ή 100ml vodka 95 βαθμών
  • 100 ml μεταλικό ή απιονισμένο νερό (σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε vodka χρειαζόμαστε μόνο 50ml νερό γιατί η vodka περιέχει ήδη νερό).
  • 25 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας (vanilla)
  • 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο ροδόξυλου (rosewood)
  • 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο vetiver
  • 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο σανταλόξυλου (sandalwood)
  • 7 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαύρου πιπεριού (black pepper)
  • 1 σκουρόχρωμο μπουκάλι

Αποστειρώνουμε το μπουκάλι σε βραστό νερό με λίγες σταγόνες οινόπνευμα.

Αφού σιγουρευτούμε ότι το μπουκάλι έχει στεγνώσει καλά εσωτερικά (είναι σημαντικό στη φάση αυτή να μην υπάρχουν ίχνη νερού), ρίχνουμε το οινόπνευμα και προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια ανακατεύοντας καλά.

Αποθηκεύουμε το μπουκάλι σε σημείο σκοτεινό και δροσερό (π.χ. ένα ντουλάπι) και το αφήνουμε για ένα μήνα. Αν χρησιμοποιήσουμε vodka αφήνουμε το μίγμα για περισσότερο διάστημα. Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε στο διάστημα αυτό να ανακοινούμε το μπουκάλι κάθε 2 με 3 ημέρες.

Με την παρέλευση του ενός μηνος, προσθέτουμε στο μπουκάλι το νερό. Με την προσθήκη νερού εξουδετερώνουμε τις ιδιότητες του οινοπνεύματος αλλά παράλληλα διατηρούμε το άρωμα και τις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων.

7 σχόλια:

witchofdaffodils είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Μμμμμμ...ενδιαφέρουσα η συνταγή για την κολώνια, θα τη φτιάξω σίγουρα. Πόσο καιρό ασχολείσαι μ'αυτά τα καλούδια;;;;

Ανώνυμος είπε...

Greets to the webmaster of this wonderful site! Keep up the good work. Thanks.
»

Ανώνυμος είπε...

I say briefly: Best! Useful information. Good job guys.
»

Thelksinoe είπε...

Anonymous,

Thank you very much for your kind words.

Ανώνυμος είπε...

Για την αποστείρωση του μπουκαλιού, αρκούν οι λίγες σταγόνες οινόπνευμα μέσα στο μπουκάλι; 'Η εννοείς οτι το οινόπνευμα το βάζουμε στο βραστό νερό;

Thelksinoe είπε...

εγώ συνήθως βάζω οινόπνευμα το βραστό νερό και αφήνω το μπουκάλι να βράσει για 5 με 10 λεπτά

Ανώνυμος είπε...

καινουργια στο club κοιτσια,βοηθεια παρακαλω σας σε .
Οταν λετε [ΚΟΥΠΑ] ενοειται το μετρο μετρησης που χρησιμοποιουμε στην μαγειρικη